Gel cu extract de melc

sâmbătă, 24 martie 2018

Mecanisme de aparare a organismului



Corpul uman este un sistem cu o complexitate impresionantă care ne oferă protecţie 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână, punȃndu-ne la adăpost de nenumăraţi factori care ne-au putea afecta. Iată nouă mecanisme de apărare ale organismului nostru:

Căscatul
Principala funcţie a căscatului este răcirea creierului după ce a fost supraîncălzit sau supraîncărcat.

Strănutul
Strănutul este modul prin care organismul elimină din căile nazale microbi, praf sau alte substanțe iritante.

Întinsul
Ne întindem instinctiv pentru a ne pregăti corpul pentru sarcinile fizice care credem că le vom efectua în timpul zilei. În acelaşi timp, întinsul pune în mişcare muşchi, reface fuxul sanguin şi îmbunătăţeşte starea de spirit.

Sughiţul
Când mâncam repede si înghițim bucăți mari de mâncare, nervul pneumogastric se poate irita. Aceasta reacție este în strânsă legătură cu stomacul și diafragma. Efectul este mecanismul de apărare numit sughiț.

Miocloniile
Mioclonia este starea care are loc în momentul în care persoana se aşează în pat şi adoarme. După câteva minute, întregul corp este inundat de un şoc electric, astfel muşchii se contractă şi persoana se trezeşte imediat.
Fenomenul este rezultatul al faptului că, atunci când începem să adormim, frecvenţa cu care respirăm scade rapid în acelaşi timp pulsul încetineşte, iar muşchii sunt relaxaţi. Creierul interpretează acest fenomen ca fiind prevestitor morţii, astfel încearcă să reînvie corpul trasmiţând un impuls de energie.

Încreţirea pielii
Încreţiturile care apar pe pielea mâinilor joacă un rol important. Fenomenul este provocat de faptul că atunci când corpul întâlneşte umezeală consideră că mediul înconjurător este alunecos. Aşadar, pielea de pe mâini se încreţeşte instantaneu pentru a cpata o aderenta mai buna.

Piele de găină
Apariţia pielii de găină are ca scop reducerea cantităţii de căldură pe care corpul o pierde prin pori, fapt ce ajută corpul să se menţină cald în condiţii climatice nefavorabile.

Lacrimile
În afară de funcţia practică de a proteja mucoasa membranei ochiului de obiectele străine, lacrimile sunt un instrument de ,,apărare emoţională”. Cercetătorii susţin că, în situaţii stresante, organismul crează o nouă sursă de iritare pentru a distrage omul de la durerea la care este expus.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu