Gel cu extract de melc

marți, 20 martie 2018

Urzica - Beneficii si utilizari



Urzica este o plantă erbacee care creşte primăvara  în zone cultivate sau necultivate în grădini, păşuni, de-a lungul drumurilor, pe malul apelor, în păduri sau pe terenuri fertile unde au fost stâne de oi.  Cu alte cuvinte Urzica este o planta la îndemâna oricui. Beneficiile sunt numeroase, fie că planta este consumată ca aliment, fie că este consumată sub formă de ceai sau tinctură sau folosită în tratamentele pentru piele sau păr.
Frunzele emană substanţe (acid formic) care în contact cu pielea produc urticarie (inflamaţie specifică, însoţită de usturime şi prurit intens), de unde şi denumirea latinească a plantei (Urtica dioica).
Urezicile sunt bogata în proteine, minerale, fier, magneziu, potasiu, siliciu, aminoacizi, vitamine (B2, K si C).  Sunt recunoscute proprietăţile urzicilor de detoxifiere şi regenerarea organismului, căpătând în folclor şi caracterizarea de planta “care schimbă sângele”. Într-o cură de detoxifiere, urzicile pot fi folosite sub diverse forme, de  obişnuita mâncărică de urzici, ciorbă de urzici, chifteluţe, supă cremă sau ceai.

Utilizări şi beneficii:

Ceaiul de urzică:
  • Proprietăţi tonice
  • Stimulează lactaţia mamelot
  • Creşte concentraţia de testosterone
  • Indicat în cazul artritei si gutei


Tratament pentru par:
  • Urzicile sunt recomandate ca tratament împotriva mătreţii şi căderii părului. Aproximativ 1,5 kg de frunze de urzici se pun într-o oală de 5 litri plină cu apă rece şi se fierb. Cu acest amestec specialiştii recomandă spălarea părului de trei ori pe săptămână.
  •   Sampoanele care conţin urzică sunt recomandate în cazul mătreţii şi regenerării scalpului şi firului de păr.


Tinctură de urzică:
  •   Se utilizează intern ca adjuvant în anemii uşoare, astenii, îmbunătăţirea tonusului şi rezistenţei organismului,
  •   Detoxifierea organismului,
  •   Extern se utilizează ca adjuvant în unele afecţiuni cutanate, hemoroizi, mătreaţă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu