Gel cu extract de melc

luni, 19 septembrie 2016

Aplicarea benzilor Kinesiologice


Ce este terapia prin aplicarea benzilor kinesiologice?
Cunoscuta si sub numele de kinesio taping, terapia prin aplicarea benzilor kinesiologice se adreseaza celor ce sufera de anomalii functionale la nivel muscular, articular si/sau ligamentar. Bandajele elastice aplicate in zone cheie stimuleaza direct sistemele circulator periferic si limfatic, si indirect, sistemele muscular si neurologic.

Afectiuni tratate/ameliorate prin benzile kinesio
Benzile kinesio sunt amplu folosite de catre sportivi, cunoscand aici o popularitate surprinzatoare comparativ cu alte mijloace terapeutice alternative. Insa terapia se adreseaza in egala masura persoanelor care, in urma unor conduite posturale incorecte transformate in obisnuita, inregistreaza disfunctii, dureri sau alte forme de disconfort la nivel muscular, ligamentar si articular.
Punctual, afectiunile ce pot fi ameliorate/tratate prin aplicarea benzilor kinesio sunt dupa cum urmeaza:
Afectiuni articulare, nervoase si ligamentare: laxitatea articulatiei scapulo-humerale, disjunctia acromio-claviculara, periartrita scapulo-humerala, artrita, entorsa, patologie ligamentara, tendinita, spondiloza cervicala, cifoza, scolioza, sciatica, discopatie, nevralgie cu diverse localizari (inclusiv nevralgia intercostala), entezita, spondiloliza, spondilolistezis.
Afectiuni musculare si viscerale: torticolis, rupturi musculare, miozita, contuzie, hematom, contracturi musculare, lumbago, visceroptoza.

In ce consta terapia cu benzi kinesio?
Potrivit afectiunii diagnosticate, sunt selectate si aplicate topic benzi elastice cu diverse proprietati. Benzile din bumbac sunt disponibile in cateva dimensiuni de latime si lungime, si prezinta o elasticitate de pana la 150-160%. Priza la zona vizata se face prin concursul unui adeziv medical termosensibil (derivat acrilic).
Pentru a nu stanjeni miscarea si pentru a elimina riscul oricarui disconfort, bandajele prezinta greutatea si grosimea pielii, fiind deosebit de respirabile si, totodata, rezistente la apa. Astfel, zonele in care sunt aplicate nu sunt sufocate, iar banda nu se degradeaza inainte de termenul stabilit pentru reaplicare.

Avantajele aplicarii de benzi kinesio
Efecte rapide
Este unanim recunoscuta ca metoda de recuperare rapida de catre atletii cu activitate sportiva intensa. Asadar, primul beneficiu al aplicarii de benzi kinesio este rapiditatea efectului. Sportivi de top, de la Serena Williams si Lance Armstrong, la Michael Phelps si David Beckham, depun marturie despre eficienta cu care actioneaza bandajele adezive.
Libertate de miscare
Unul dintre atuurile cu care benzile kinesio au castigat respectul sportivilor de talie mondiala este discretia: bandajele nu impiedica in nici un fel fluiditatea miscarii naturale a corpului, permitand respectarea rigorilor impuse la antrenamente sau competitii.Complementaritate sporita cu alte terapii
Mai mult, benzile kinesio completeaza foarte bine liniile de tratament care presupun un mix de terapii manuale (de la Yumeiho si stretching, la presopunctura). Bandajele adezive potenteaza si prelungesc efectele benefice ale celor mai multor terapii manuale, precum si pe ale altor terapii alternative (hidroterapie, crioterapie, etc.).

Durata terapiei prin aplicarea benzilor kinesio
O banda kinesio poate fi folosita intre 3 si 5 zile, interval in care bandajul actioneaza in parametri optimi de eficienta. Inlocuirea se face la recomandarea terapeutului, iar durata tratamentului trebuie discutata tot cu un specialist, pentru a evita eventualele efecte negative ale folosirii improprii sau ale folosirii dincolo de nevoile reale ale organismului.

Efectele aplicarii de benzi kinesiologice
Prin actiunea biomecanica exercitata in locul de aplicare, benzile kinesio optimizeaza functiile musculare, articulare, nervoase si ale sistemului limfatic, in functie de diagnostic, aplicare si de tensiunea benzii.
Dintre cele mai notabile efecte, trebuie pomenite: reducerea semnificativa a durerilor si inflamatiilor, cresterea stabilitatii si favorizarea realinierii articulare, reducerea tensiunii musculare si intarzierea aparitiei oboselii, eliminarea crampelor, stimularea circulatiei (prin favorizarea oxigenarii), optimizarea drenajului limfatic (care favorizeaza reducerea edemelor la nivele subcutanate sau mai profunde, si eliminarea congestiilor), reabilitarea retelei nervoase in zonele afectate, ameliorarea posturilor incorecte, favorizarea vindecarii cicatricilor, reducerea intervalului de vindecare a varii afectiuni musculare (hematoame, traume).

Contraindicatiile terapiei prin benzi kinesio
Ca orice terapie, aplicarea benzilor kinesio trebuie facuta la recomandarea si sub supravegherea unui practician specializat. Nu doar reglarea gradului de tensiune a benzii, forma acesteia si locul aplicarii trebuie bine gandite pentru a obtine efectele dorite. Totodata, trebuie luate in considerare cateva patologii incompatibile cu terapia in discutie.

Pacientii care prezinta rani deschise, cei pasibili de reactii alergice la adezivul medical, cei diagnosticati cu variii infectii, precum si diabeticii, fac problematica aplicarea terapiei. Lista patologiilor in care benzile kinesio sunt contraindicate este completata de cancer, insuficienta renala (sau alte afectiuni ale rinichiului), insuficienta cardiaca congestiva si tromboza venoasa profunda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu