Urzica este o plantă
erbacee care creşte primăvara în zone
cultivate sau necultivate în grădini, păşuni, de-a lungul drumurilor, pe malul apelor,
în păduri sau pe terenuri fertile unde au fost stâne de oi. Cu alte cuvinte Urzica este o planta la îndemâna
oricui. Beneficiile sunt numeroase, fie că planta este consumată ca aliment,
fie că este consumată sub formă de ceai sau tinctură sau folosită în
tratamentele pentru piele sau păr.
Frunzele emană
substanţe (acid formic) care în contact cu pielea produc urticarie (inflamaţie
specifică, însoţită de usturime şi prurit intens), de unde şi denumirea
latinească a plantei (Urtica dioica).
Urezicile sunt bogata în proteine, minerale, fier, magneziu,
potasiu, siliciu, aminoacizi, vitamine (B2, K si C). Sunt recunoscute proprietăţile urzicilor de
detoxifiere şi regenerarea organismului, căpătând în folclor şi caracterizarea
de planta “care schimbă sângele”. Într-o cură de detoxifiere, urzicile pot fi
folosite sub diverse forme, de obişnuita
mâncărică de urzici, ciorbă de urzici, chifteluţe, supă cremă sau ceai.
Utilizări şi beneficii:
Ceaiul de urzică:
- Proprietăţi tonice
- Stimulează lactaţia mamelot
- Creşte concentraţia de testosterone
- Indicat în cazul artritei si gutei
Tratament pentru par:
- Urzicile sunt recomandate ca tratament împotriva mătreţii şi căderii părului. Aproximativ 1,5 kg de frunze de urzici se pun într-o oală de 5 litri plină cu apă rece şi se fierb. Cu acest amestec specialiştii recomandă spălarea părului de trei ori pe săptămână.
- Sampoanele care conţin urzică sunt recomandate în cazul mătreţii şi regenerării scalpului şi firului de păr.
Tinctură de urzică:
- Se utilizează intern ca adjuvant în anemii uşoare, astenii, îmbunătăţirea tonusului şi rezistenţei organismului,
- Detoxifierea organismului,
- Extern se utilizează ca adjuvant în unele afecţiuni cutanate, hemoroizi, mătreaţă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu