Gel cu extract de melc

sâmbătă, 24 martie 2018

Mecanisme de aparare a organismului



Corpul uman este un sistem cu o complexitate impresionantă care ne oferă protecţie 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână, punȃndu-ne la adăpost de nenumăraţi factori care ne-au putea afecta. Iată nouă mecanisme de apărare ale organismului nostru:

Căscatul
Principala funcţie a căscatului este răcirea creierului după ce a fost supraîncălzit sau supraîncărcat.

Strănutul
Strănutul este modul prin care organismul elimină din căile nazale microbi, praf sau alte substanțe iritante.

Întinsul
Ne întindem instinctiv pentru a ne pregăti corpul pentru sarcinile fizice care credem că le vom efectua în timpul zilei. În acelaşi timp, întinsul pune în mişcare muşchi, reface fuxul sanguin şi îmbunătăţeşte starea de spirit.

Sughiţul
Când mâncam repede si înghițim bucăți mari de mâncare, nervul pneumogastric se poate irita. Aceasta reacție este în strânsă legătură cu stomacul și diafragma. Efectul este mecanismul de apărare numit sughiț.

Miocloniile
Mioclonia este starea care are loc în momentul în care persoana se aşează în pat şi adoarme. După câteva minute, întregul corp este inundat de un şoc electric, astfel muşchii se contractă şi persoana se trezeşte imediat.
Fenomenul este rezultatul al faptului că, atunci când începem să adormim, frecvenţa cu care respirăm scade rapid în acelaşi timp pulsul încetineşte, iar muşchii sunt relaxaţi. Creierul interpretează acest fenomen ca fiind prevestitor morţii, astfel încearcă să reînvie corpul trasmiţând un impuls de energie.

Încreţirea pielii
Încreţiturile care apar pe pielea mâinilor joacă un rol important. Fenomenul este provocat de faptul că atunci când corpul întâlneşte umezeală consideră că mediul înconjurător este alunecos. Aşadar, pielea de pe mâini se încreţeşte instantaneu pentru a cpata o aderenta mai buna.

Piele de găină
Apariţia pielii de găină are ca scop reducerea cantităţii de căldură pe care corpul o pierde prin pori, fapt ce ajută corpul să se menţină cald în condiţii climatice nefavorabile.

Lacrimile
În afară de funcţia practică de a proteja mucoasa membranei ochiului de obiectele străine, lacrimile sunt un instrument de ,,apărare emoţională”. Cercetătorii susţin că, în situaţii stresante, organismul crează o nouă sursă de iritare pentru a distrage omul de la durerea la care este expus.



marți, 20 martie 2018

Urzica - Beneficii si utilizari



Urzica este o plantă erbacee care creşte primăvara  în zone cultivate sau necultivate în grădini, păşuni, de-a lungul drumurilor, pe malul apelor, în păduri sau pe terenuri fertile unde au fost stâne de oi.  Cu alte cuvinte Urzica este o planta la îndemâna oricui. Beneficiile sunt numeroase, fie că planta este consumată ca aliment, fie că este consumată sub formă de ceai sau tinctură sau folosită în tratamentele pentru piele sau păr.
Frunzele emană substanţe (acid formic) care în contact cu pielea produc urticarie (inflamaţie specifică, însoţită de usturime şi prurit intens), de unde şi denumirea latinească a plantei (Urtica dioica).
Urezicile sunt bogata în proteine, minerale, fier, magneziu, potasiu, siliciu, aminoacizi, vitamine (B2, K si C).  Sunt recunoscute proprietăţile urzicilor de detoxifiere şi regenerarea organismului, căpătând în folclor şi caracterizarea de planta “care schimbă sângele”. Într-o cură de detoxifiere, urzicile pot fi folosite sub diverse forme, de  obişnuita mâncărică de urzici, ciorbă de urzici, chifteluţe, supă cremă sau ceai.

Utilizări şi beneficii:

Ceaiul de urzică:
  • Proprietăţi tonice
  • Stimulează lactaţia mamelot
  • Creşte concentraţia de testosterone
  • Indicat în cazul artritei si gutei


Tratament pentru par:
  • Urzicile sunt recomandate ca tratament împotriva mătreţii şi căderii părului. Aproximativ 1,5 kg de frunze de urzici se pun într-o oală de 5 litri plină cu apă rece şi se fierb. Cu acest amestec specialiştii recomandă spălarea părului de trei ori pe săptămână.
  •   Sampoanele care conţin urzică sunt recomandate în cazul mătreţii şi regenerării scalpului şi firului de păr.


Tinctură de urzică:
  •   Se utilizează intern ca adjuvant în anemii uşoare, astenii, îmbunătăţirea tonusului şi rezistenţei organismului,
  •   Detoxifierea organismului,
  •   Extern se utilizează ca adjuvant în unele afecţiuni cutanate, hemoroizi, mătreaţă.


marți, 6 martie 2018

Tulburarile de pigmentare a pielii



Se apropie sezonul însorit şi foarte multe persoane au probleme cu apariţia sau accentuarea unor pete de culoare închisă de pe ten, din cauza expunerii prelungite la razele solare.

Ce sunt tulburarile de pigmentare a pielii

Culoarea pielii este determinată de doi pigmenţi – eumelanina (culoare mai închisă) şi feomelanina (culoare mai deschisă). Intensitatea pigmentului (culoarea) pielii este infuenţată de cantitatea de melanină din celule. Tulburările de pigmentare apar ca o reacţie de apărare a pielii la factorii nocivi, precum razele ultraviolete.
Influenţa nocivă asupra pielii pe care o are soarele, dublată de îmbătrânirea biologică, detreminand tulburari de pigmentare a pielii.
Pigmentarea pielii este comună ambelor sexe şi se manifestă prin aparitia unor pete mai închise la culoare.

Cauzele hiperpigmentării pielii:

  • radiaţiile solare
  • fotosensibilitatea
  • îmbătrȃnirea
  • administrarea anumitor medicamente
  • sarcina
  • administrarea de anticoncepţionale
  • utilizarea de ceara depilatoare

Prevenirea şi tratamentul hiperpigmentarii pielii:

Pentru evitarea tulburărilor de pigmentare a pielii este necesară evitarea expunerii la soare şi folosirea de creme cu factori de protecţie, atât în perioada rece, cât şi în perioada caldă. Factorul de protecţie pentru iarnă va fi mai mic, iar pentru vară – mai mare.
Tratamentul împotriva pigmentarii pielii se face în sezonul rece şi numai în condiţii de salon, cele mai eficiente metode sunt: peelingurile, mezoterapiile cu produse de înălbire a pielii, aplicarea de creme cosmetice care sunt destinate estompării petelor.