Arnica, remediu pentru articulatii si dureri musculare
Arnica (Arnica montana L.) este o specie de plante din genul Arnica, familia Asteraceae (Compositae), ce crește în regiunile de munte, împodobind pășunile cu florile ei galbene-aurii.
Denumiri populare podbal de munte, carul-pădurilor, cujdă sau carul-zânelor. De la această plantă se folosesc florile - flores arnicae - mai rar planta întreagă și chiar rădăcina.
Începând cu secolul al VI-lea, a fost utilizată pentru proprietățile sale calmante în America de Nord, Germania și Rusia. Ele conțin ulei volatil, colina, alcooli triterpenici, substanțe colorante de natură carotinoidică.
Planta este cunoscută mai ales pentru capacitatea de a reface musculatura intens solicitată. Însă principiile sale active multiple o recomandă în diferite alte probleme: circulatorii, articulare şi infecţioase.
Gelurile, uleiurile şi unguentele pe bază de arnică pot fi utilizate atât înaintea activităţilor sportive, în vederea pregătirii muşchilor pentru efort, cât şi după activitate fizică, pentru a combate febra şi contracturile musculare şi pentru a ajuta la refacere. Florile proaspete de arnică se pot pune la macerat într-un ulei vegetal presat la rece (de măsline, de sâmburi de struguri). Uleiul obţinut poate fi folosit pentru masaj în caz de contracturi musculare, de dureri reumatice si postraumatice, de dureri de cap.
Preparatele care conţin arnică pot fi folosite pentru masaj şi de către persoanele care prezintă varice, flebite uşoare şi sindrom de picioare grele. Extern, arnica are acţiune deosebită asupra sistemului venos: îmbunătăţeşte circulaţia periferică; ajută la resorbţia echimozelor (vânătăi) şi edemelor posttraumatice; are şi efect antiseptic şi cicatrizant; favorizează consolidarea ligamentelor şi oaselor. Este utilă şi în caz de entorse, de întinderi musculare ori de răni care se vindecă greu, in cazul unor accidente soldate cu traumatisme, au o eficienţă bună şi preparatele homeopatice ce conţin arnica
Nu în ultimul rând, arnica este un bun tonic cardiac, combate depunerea colesterolului pe vase şi previne sclerozarea arterelor coronare şi cerebrale. Pentru efect relaxant şi sedativ, uleiul de arnică se foloseşte în amestec cu ulei esenţial de lavandă pentru masarea întregului corp, cu accent pe zona picioarelor şi spatelui.
Unguentele, cremele, tincturile şi uleiurile care conţin arnică se pot folosi într-o gamă extinsă de probleme care pot apărea la nivelul pielii, de la cicatrice, vânătăi şi arsuri (solare sau de altă natură), până la acnee, veruci (negi), pişcături de insecte ori leziuni bucale în urma unor intervenţii stomatologice. De asemenea, există creme de îngrijire a tenului îmbogăţite cu extracte de arnică, destinate pielii mature, întrucât această plantă are proprietăţi antioxidante. Este foarte utilizată şi în dermatocosmetică, deoarece are acţiune antioxidantă, de protecţie contra radicalilor liberi şi antiaging.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu