Extractul de Licorice sau Lemn dulce
Licorice cunoscut ca si lemn dulce este un condiment popular care nu numai ca actioneaza ca un agent de aromatizare, dar este folosit si in tratamente multumita proprietatiilor sale medicale. Licorice a fost folosit inca din antichitate in medicina indiana Ayurveda si cea chinezeasca. Aceasta planta medicinala are multe beneficii pentru sanatate, este foarte buna pentru tratarea infectiilor in gat, durerilor de piept, intareste oasele si muschii, pentru probleme de ficat, bronsita, ulcerul gurii, pierderea parului etc.
Proprietatiile medicinale ale plantei Licorice sunt date de prezenta fitochimicalelor puternice ca flavonoide, chalcones, saponine si xenoestrogeni.
Glycyrrhizin ( saruri din acizi de glycyrrhizic) este un saponin puternic gasit in radacinile de Licorice care gustul dulce( de 50 de ori mai dulce decat zaharul).
Liquiritin, licoflavonol, liquiritigenin etc, sunt cele mai cunoscute chalcone care ofera culoarea galbuie, iar aroma vine de la anethole.
Bomboane cu extract de lemn dulce |
Iata cele mai importante beneficii pentru sanatate ale consumului de Licorice (lemn dulce):
1. Activitatea anti-microbiana. Radacinile de licorice sunt foarte bune in protectia impotriva virusilor, bacteriilor si parazitilor multumita prezentei Glycyrrhizin care blocheaza cresterea microbiilor. Extractul de radacina are puterea de a controla malaria(din cercetari preliminare), influenteaza si ajuta si la tratarea herpesului care ar duce la o supresie a virusului.
2. Activitate anti-inflamatorie. Licorice are activitate puternica anti-inflamatorie si anti alergica si poate fi folosit pentru tratarea inflamatiilor cronice precum problemele reumatice si artrita, bolilor de piele si bolilor autoimune. Este folosit si pentru tratarea bolilor imflamatorii la ochi si pentru tratarea conjunctivitei cu ajutorul glycyrrhizin care contraataca efectele negative cauzate de cortisol.
3. Creste imunitatea. Extractele din radacina de licorice ajuta la cresterea productiei de limfocite si macrofage care ajuta la protectia impotriva atacurilor microbilor. Ajuta si la tratarea alergiilor cauzate de imunitate slaba si la complicatiile autoimune.
4. Cresterea memoriei. Radacinile de licorice au un efect pozitiv asupra glandei adrenale, ajutand indirect si creierul. Nu numai ca scade efectele amneziei si sporeste puterea de memorare, dar proprietatiile sale antioxidante (datorita flavonoidelor) ofera un scut celulelor creierului.
5. Activitate anti ulcer. Activitatiile antioxidante si anti-inflamatorii ale plantei licorice il fac cea mai buna planta medicala pentru tratarea ulcerului la stomac, intestin si gura. Compusul Carbenoxolona sintetizat din glycyrrhizin joaca un rol in tratarea ulcerului din gura si cel gastric impreuna cu reducerea secretiilor gastrice si creste producerea de mucus intestinal.
6. Protectia ficatului. Licorice este cel mai cunoscut remediu pentru protectia ficatului. Proprietatiile sale antioxidante sunt cheia protectiei impotriva atacurilor radicalilor liberi asupra ficatului si a toxinelor deasemenea. Aceasta planta poate proteja ficatul impotriva toxicitatii dicofenacului si impotriva atacurilor aduse ficatului.
7. Ajutor pentru sistemul digestiv. Radacinile de licorice sunt folosite si pentru tratarea problemelor stomacului si problemelor digestive cu ajutorul glycyurrhizin si compusului sau carbeonoxolona. Este un remediu antic pentru constipatie, aciditate gastrica, arsuri la inima, discomfort la stomac, imflamatii ale sistemului digestiv si impotriva refluxului gastroesofagial. Este un laxativ usor si joaca un rol important in tratara problemelor la stomac si tusei alergice si mentine nivelul pH-ului in limite normale.